Historia produkcji wina z Merlot jest ściśle związana z Bordeaux i południowo-zachodnią Francją. Jest odmianą dominującą wielu bordoskich kupaży, szczególnie tych z Saint-Emilion i Pomerol. Pod względem ilości produkowanego wina Merlot konkuruje tylko z Cabernet Sauvignon, która jest inną odmianą pochodzącą z Francji. Poza ojczystą Francją Merlot występuje właściwie na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem USA, Chile i północnych Włoch. Duża popularność Merlota wynika zapewne w dużej mierze z faktu, że odmiana wcześnie dojrzewa, osiągając dojrzałość nawet w chłodniejszym klimacie. Wino z tego szczepu święciło za oceanem triumfy w latach 80 i 90, ale odnotowało spadek popularności w pierwszej dekadzie XXI wieku ustępując popularnością Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Primitivo. Wino merlot jest znakomite do picia łagodne dla podniebienia, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Wina produkowane z odmiany Merlot uprawianego w cieplejszym klimacie lub zbierane po osiągnięciu pełnej dojrzałości gron charakteryzują się mocnym i czystym aromatem owoców takich jak jagoda, jeżyna, wiśnia czy śliwka oraz wonią dżemu zrobionego z tychże owoców. Możemy też w nich znaleźć nutę kwiatową, a w szczególności zapach fiołka. Z biegiem czasu owocowe aromaty zdominowane zostają przez interesujący zapach karmelu, grzybów i suszonych ziół. Z powodu swojej „puszystości” wina te służą w kupażach do zmiękczania win wykonanych z bardziej taninowych odmian. Merlot starzony w dębie nabiera aromatów czekolady, karmelu, ziaren kawy, dymu oraz wanilii i orzecha włoskiego. Wino Merlot jest wspaniałym towarzyszem dań z czerwonego mięsa. Poprzez swój delikatny smak idealnie nadaje się do wieczorowych degustacji. Merloty to wyższa półka win dlatego zazwyczaj stosuje się na wyjątkowe okazje. Jest ono idealnym dodatkiem na stół weselny. Wino Merlot doskonale smakuje spożywane wraz z potrawami zarówno z czerwonego jak i białego mięsa. Znakomicie komponuje się zatem z jagnięciną, wołowiną, kurczakiem, pieczonym indykiem, kaczką czy żeberkami. Świetnie współgra z pizzą, półtłustymi serami i gorzką czekoladą. Jest odpowiednie także do samodzielnego spożywania. Wino Merlot sprawdza się zarówno podczas wyjątkowych uroczystości jak i mniej oficjalnych spotkań w gronie znajomych