Poranna włoska kawa to nie tylko napój, ale przede wszystkim rytuał. Włosi zaczynają dzień od filiżanki aromatycznego espresso, które jest dla nich prawdziwym eliksirem energii. To espresso, niewielka filiżanka mocnej kawy, jest najbardziej rozpoznawalnym obrazem włoskiej kultury kawowej. Tradycja ta jest wręcz tak głęboko zakorzeniona w codzienności, że il rito del caffè, czyli „rytuał kawy”, jest uważany za klasyczny element włoskiego trybu życia.
Co jednak czyni włoską kawę tak wyjątkową? Na pewno jest to jej intensywny smak i aromat, jak również tradycyjny sposób przyrządzania. Kawa we Włoszech serwowana jest zazwyczaj w małych, intensywnie aromatycznych porcjach, które idealnie nadają się do spożycia na stojąco, w przerwie między jednym obowiązkiem a drugim. Włosi piją swoje espresso szybko, często nawet w ciągu jednego łyka, by w pełni oddać się doświadczeniu smaku.
Typy Włoskiej Kawy
Tradycyjna włoska kawa https://sklep.doncaruso.com/kategoria-produktu/kawa/ to oczywiście espresso, jednak we Włoszech pije się kawę na wiele różnych sposobów. Bardzo popularne jest np. cappuccino, które podaje się z miękką, gęstą pianką mleczną. Cappuccino jest zazwyczaj pite na śniadanie, idealnie pasuje do słodkiego ciasta czy croissanta. Inny popularny napój kawowy to latte macchiato, czyli espresso z dużą ilością spienionego mleka, zazwyczaj podawane w wysokim szklanym kubku.
Włosi mają także swoją odmianę kawy z dodatkiem alkoholu. Corretto to espresso, do którego dodaje się kroplę lokalnego grappa, likieru lub brandy. Oprócz klasycznych wariantów, we Włoszech można znaleźć również wiele innych rodzajów kawy, takich jak Marocchino, czyli espresso z kakaem i mlekiem, Affogato, czyli espresso z lodami waniliowymi, czekoladą i śmietanką, czy Bicerin, który to trójwarstwowy napój jest tradycją w Turynie i składa się z czekolady na gorąco, espresso i lekko bitej śmietanki.
Italiano – Najbardziej Autentyczne Espresso
Italiano, zwany również caffè lungo lub lungo, to klasyczne włoskie espresso. Ten typ kawy charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, a jego przygotowanie wymaga odpowiednich umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Włoskie espresso to przede wszystkim wysokiej jakości mieszanka kaw arabica i robusta, dobrze skomponowana, świeżo mielona, poddana ekstrakcji pod ciśnieniem ok. 9 barów, a następnie przelana do porcelanowej filiżanki o pojemności ok. 25-30 ml.
Podstawą dobroci italiano jest krótka ekstrakcja, zazwyczaj nie dłużej niż 25 sekund. Dzięki temu nasza kawa zachowa maksimum aromatu i smaku charakterystycznego dla swojej mieszanki. Jeżeli jesteśmy miłośnikami kawy, warto odwiedzić miejsce, w którym można skosztować prawdziwego włoskiego espresso, takie jak włoskie kawiarnie lub restauracje z długą tradycją gastronomiczną.
Wybierz Włoską Kawę
Włoska kawa to przede wszystkim kultura jej picia. Rytuał, który na włoskim Półwyspie jest sztuką. Kawa to nieodłączny element każdego dnia, od rana aż do późnego wieczoru. Jeżeli planujesz podróż do Włoch, na pewno warto spróbować lokalnej kawy. Jeżeli jesteś fanem tego napoju, to włoskie tradycje i sposoby serwowania kawy na pewno przypadną ci do gustu.
Jednak jeżeli nie masz możliwości wypróbowania włoskiej kawy we Włoszech, możesz to zrobić u siebie w domu. Na rynku dostępne są bowiem różnego rodzaju mieszanki kawowe z Włoch, które pozwolą ci odkryć pełnię smaku i aromatu tego wspaniałego napoju. Nie zapomnij jednak o odpowiednim przygotowaniu – włoska kawa smakuje najlepiej, kiedy jest świeżo mielona i przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym.